Nyt foreningssamarbejde i Vejle: Lokale foreninger skal bidrage til at løfte børne- og ungeidrætten i Danmark

De to klubber glæder sig til at komme i gang med samarbejdet (Foto: DIF)
dato

DIF fortsætter med at finde spydspidsforeninger, der skal tegne ’Fremtidens Idræt for Børn og Unge’ i det historiske partnerskab med A.P. Møller Fonden. Foreningerne er sat sammen til lokale klynger, og i Vejle skal Vejle Boldklub og Vejle Håndboldklub samarbejde om at udvikle deres idrætsmiljøer.

Med flere end 800.000 medlemmer under 18 år er Danmarks Idrætsforbund (DIF) den største børne- og ungeorganisation i Danmark.

For at skabe endnu bedre idrætsmiljøer for børn og unge har DIF med støtte fra A.P. Møller Fonden startet ’Fremtidens Idræt for Børn og Unge’, og er nu i gang med at ansætte en række børne- og ungeansvarlige, der skal hjælpe foreninger til at styrke arbejdet med børn og unge. Blandt andet i Vejle, hvor Vejle Boldklub og Vejle Håndboldklub er udvalgt til at være såkaldte spydspidsforeninger i projektet.

“Vi ved, at de gode vaner udvikles tidligt. Derfor vil vi meget gerne ind og have fat i børnene så tidligt som muligt, og meget gerne også dem, der ikke er børn af håndboldinteresserede og derfor kommer af sig selv. Derfor glæder vi os til at få nogle muskler til for eksempel at arbejde tættere sammen med folkeskolerne. Det er ikke så mange idrætslærere i kommunen, der er så stærke til håndbold, så vi ser et stort potentiale,” siger Lotte Damkjær, der er formand i Vejle Håndboldklub.

Fortsat uforløst potentiale
Klyngen i Vejle er en af de første offentliggjorte klynger i Region Syddanmark og i DIF er der store forventninger til arbejdet.

”Vi ser spændende potentialer i vores kommende klynge i Vejle. Vi ved, at de har en stor lyst til at arbejde med både de helt små og tilmed se på hvordan man kan flere af de unge engagere sig i det frivillige arbejde. De to foreninger er markante lokale foreninger, og vi ved, at de også har lyst til at udbrede deres erfaringer, således andre foreninger i lokalområdet kan lære og drage nytte af deres erfaringer i projektet ” siger Martin Bro, der er faglig leder for de kommende børne- og ungeansvarlige.

Netop et generelt løft af børne- og ungeområdet inklusive de frivillige kræfter er noget, som man har særligt fokus på i spydspidsarbejdet:

“Vi har en holdning til, at vi gerne vil vise vores børn og unge alle sider af foreningslivet. Både give dem de sociale kompetencer og få dem ud og opleve, hvor godt man får det både i hoved og krop, når man rører sig. Vi vil også rigtig gerne have fat i de unge mennesker på 12-13 år og begynde at integrere dem i træneruddannelser og lære dem frivillighedsprincipper. Vise dem, hvad de får ud af det, som kan konkurrere med et fritidsjob. Derfor bliver det supergodt at få flere hænder,” siger Lotte Damkjær.

Fakta om spydspidsarbejdet:

 • I 2023 og 2024 udpeges et antal foreninger til at være spydspidsforeninger, hvor der skal udvikles og opsamles viden om de succesfulde børne- og ungemiljøer
 • Foreningerne sættes sammen af 2-3 foreninger lokalt, der skal samarbejde om udviklingen
 • Aktuelt er der 7 klynger i gang i Region Midtjylland og 5 i Region Sjælland, mens der i løbet af 2024 vil blive lavet klynger i Region Nordjylland, Region Syddanmark og Region Hovedstaden.
 • Hver foreningsklynge får tildelt en børne- og ungeansvarlig, der skal stå for at drive udviklingsarbejdet og sørge for erfaringsdeling
 • I Vejle er det Vejle Håndboldklub og Vejle Boldklub

Fakta om Fremtidens Idræt for Børn og Unge:

 • A.P. Møller Fonden har bevilget 85 mio. kr. til projektet ’Fremtidens idræt for børn og unge’, der er udviklet af og drives af Danmarks Idrætsforbund.
 • ‘Fremtidens idræt for børn og unge’ er et ambitiøst og omfattende projekt, som løber over de næste fem år.
 • Danmarks Idrætsforbund er paraplyorganisation for 62 danske specialforbund.
 • Under Danmarks Idrætsforbund er der i runde tal 6.000 børne- og ungdomsforeninger og 800.000 medlemmer under 18 år. 
 • Projektindsatserne er mange under følgende overskrifter: øge kapaciteten, trænerløfte og trivsel, involvering og rekruttering samt synlighed og videndeling.  
 • Se mere om programmet: www.dif.dk/bornogunge
Kilde: Danmarks Idrætsforbund
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.